Местоположение

Последна актуализация: 17 юли 2026 г.

Кои функции използват моето местоположение и защо?

MotoClubHub използва вашето местоположение само за функции, които наистина се нуждаят от него, и само когато го разрешите. Ето къде се използва:

Докато използвате приложението (само когато приложението е отворено на екрана):

  • Картата: центрира картата върху вас и показва какво има наблизо, като например срещи, кафенета, бензиностанции и сервизи и мотоциклетни гаражи.
  • Създаване на среща: задава мястото на срещата близо до вас, за да бъде лесно.
  • Запазване на мястото за паркиране: записва къде сте паркирали, за да можете отново да намерите мотоциклета си.
  • Наблизо: показва близки маркери за безопасност, като например откраднати мотоциклети, съобщени наблизо.

На заден план (продължава да работи, когато приложението е минимизирано или екранът ви е изключен и се нуждае от разрешението „Винаги“ по-долу):

  • Местоположение на живо по време на среща: споделя вашето местоположение с другите участници, за да могат групата да се намери. Функция за Поддръжници или Потвърдени потребители.
  • Местоположение на живо с приятели: споделя вашето местоположение с вашите приятели. Функция за Поддръжници.
  • Сигнал за бедствие: споделя вашето местоположение с другите мотоциклетисти наблизо, за да могат да дойдат и да помогнат.
  • Карта на маршрута: записва вашия маршрут, докато карате, за да можете да го запазите и експортирате.

Мога ли да споделям моето местоположение на живо и как го контролирам?

Да, има два вида споделяне на местоположение на живо и в двата случая е необходимо да го разрешите:

  • С приятели (функция за Поддръжници): споделяйте вашето местоположение с вашите приятели, за да могат да видят къде сте. Можете да го включите или изключите в Местоположение на живо в Настройки. Вижте Приятели.
  • По време на среща (функция за Поддръжници или Потвърдени потребители): споделяйте вашето местоположение с всички, които присъстват на срещата, за да могат групата да се намери. Вижте Разходки и маршрути.

В двата случая ще бъдете помолени да потвърдите, преди споделянето да започне, вие контролирате кога е включено и то автоматично спира малко след края на срещата. Споделянето изисква разрешението за местоположение „Винаги“, за да може да продължи да работи, когато екранът ви е изключен.

Какви разрешения за местоположение иска приложението?

Вашето устройство контролира колко достъп до местоположение има приложението. Има няколко нива:

  • Не позволявай / Изключено: приложението няма достъп и функциите за местоположение, описани по-горе, няма да работят.
  • Докато използвате приложението (показва се като „Разрешено, докато използвате приложението“): приложението може да използва вашето местоположение само когато е отворено на екрана. Това обхваща картата, създаването на срещи, паркирането и „наблизо“.
  • Винаги (iOS „Винаги“, Android „Позволи през цялото време“): приложението може да използва вашето местоположение и на заден план. Това е задължително за споделяне на местоположение на живо, сигнала за бедствие и записване на разходка, защото те трябва да продължат да работят, когато екранът ви е изключен или приложението е минимизирано.
  • Прецизно срещу приблизително: прецизното местоположение дава вашето точно местоположение и се препоръчва за маршрути, паркиране и споделяне на живо. Приблизителното е по-общо и е подходящо за общ изглед на картата.

Можете да промените или оттеглите някое от тези разрешения по всяко време в настройките на вашето устройство. Приложението продължава да работи, ако откажете, но свързаните функции ще бъдат ограничени.

Ще изтощи ли използването на местоположение батерията ми?

Само по себе си местоположението не изразходва много енергия, но непрекъснатото проследяване на вашето точно местоположение изразходва повече батерия. По-тежки са функциите, които работят на заден план:

  • Споделянето на местоположение на живо, активният сигнал за бедствие и записването на разходка непрекъснато проследяват вашето местоположение, така че изразходват повече батерия, колкото по-дълго работят.
  • Обикновената употреба, като например преглед на картата, изразходва много малко енергия.

За да намалите консумацията на батерия:

  • Споделянето на местоположение на живо автоматично спира малко след края на срещата и можете да го спрете ръчно по всяко време.
  • Записването на разходка продължава, докато не го спрете, така че прекратете записа, когато приключите разходката си.
  • При дълги разходки помислете за зарядно устройство или външна батерия, ако ще споделяте или записвате за известно време.

Как да включа или изключа местоположението?

Достъпът до местоположение се контролира от вашето устройство. Опцията Местоположение в Настройки отваря контролите или можете да я промените в настройките на телефона си за MotoClubHub по всяко време, включително превключване между Докато използвате, Винаги и прецизно или приблизително.

За това как се съхраняват и споделят вашите данни за местоположение, вижте Поверителност и данни.

Имате предложение?

Ще се радваме да чуем вашето мнение. Изпратете ни имейл на motoclubhub@mod72.com с вашите отзиви или идеи.